Майка ми я обожава, затова реших да й направя домашна, за да я изненадам, на каква рецепта попаднах само, не мога да не ви я споделя

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Майка ми я обожава, затова реших да й направя домашна, за да я изненадам, на каква рецепта попаднах само, не мога да не ви я споделя
Майка ми я обожава, затова реших да й направя домашна, за да я изненадам, на каква рецепта...
32745
Майка ми я обожава, затова реших да й направя домашна, за да я изненадам, на каква рецепта попаднах само, не мога да не ви я споделя
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Слънчогледовата тахан халва се прави от слънчогледови семена. Те са богати на витамин В1, поради това и продуктът е полезен за хора, страдащи от заболявания на нервната и сърдечно-съдовата системи.

Този витамин помага за усвояването на въглехидратите, увеличава секретирането на стомашния сок и активизира имунната система.


Освен това, слънчогледовата халва съдържа витамин F1, който предпазва кръвоносните съдове от плаки, нормализира кръвообращението, допринася за укрепването на стените на кръвоносните съдове и подобрява състоянието на косата, кожата и ноктите.

Халвата е също източник на витамини В, който бори безсънието и депресиите, витамин Д е нужен за усвояването на калция и за заздравяване на костите и витамин Е предпазващ от преждевременно стареене.
Моята майка просто обожава този ориенталски деликатес, наречен халва, но купувайки го от магазина, никога не се знае точно какво е включено в състава му. Ето защо, тя започна да рови в Интернет и в готварските книги, за да търси рецепта за приготвяне на халва в домашни условия. А моето любопитство се изостри и аз гледах с интерес какво ще излезе от това. За моя изненада се получи най-вкусната халва, която някога бяхме опитвали.

Слънчогледова тахан халва

Необходими продукти:
. слънчоглед (белен) – 500 грама
. брашно – 320 грама
. захар – 200 грама
. вода – 125 мл
. слънчогледово олио – 160 мл

 

Начин на приготвяне:

. Изпечете семената и ги смелете в машинка за мелене на кайма.
. Препечете и брашното в тиган без мазнина, да стане златисто кафяво.
. Смесете брашното и слънчогледовите семена.
. Поставете водата в тенджера и я поставете на котлона, добавете захарта и варете 10 минути след завиране, за да се достигне средна гъстота.
. Смесете в блендер семената със сиропа и добавете олиото.
. Разбивайте докато се получи смес с еднородна консистенция и я изсипете във форма, която предварително сте покрили с фолио, изравнете и натиснете надолу.
. Отгоре поставете плосък капак и притиснете с някаква тежест, за да се пресова.
. Сложете в хладилник и оставете да престои в продължение на 5 часа.


Халвата е готова!

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft