За тестото: от маята, млякото и захарта се прави кашичка с малка част от брашното. Оставя се на топло да шупне за десетина минутки. След това към шупналата мая се добавят останалите продукти по реда на записването им, като брашното се добавя постепенно до омесване на меко тесто. Може да омесите тестото и в хлебопекарна. Оформете тестото и го оставете да втаса, докато удвои обема си. От втасалото тесто оформете малки топки. Потапяйте всяка в зехтин или в разтопено масло (може предварително да добавите към мазнината подправки на вкус). Напоените топки подреждайте в тава или кексова форма на няколко пласта. Щом подредите половината топки, залейте отгоре с плънката (разбитото с яйцата сирене). Отгоре подредете останалите топки тесто. Оставете маймунския хляб да втаса, след което печете в умерено загрята фурна до зачервяване.
Забележка:
Дозата е малка, може да се удвои за по-големите форми.
Още по-вкусно е, ако приготвите маймунския хляб с настърган кашкавал.
Автор: lakomnik.bg