Дори и да не сте чували за маймунски хляб , самото име вече звучи интригуващо. А когато разберете какво се крие зад него, ще се влюбите в този вид хляб на залчета .
Влудяващо вкусен маймунски хляб с шунка и кашкавал
Продукти:
500 гр. брашно
150 мл прясно мляко
100 мл вода
1 ч.л. сол
1 1/2 ч.л. захар
1/2 кубче прясна мая (20 г)
1 яйце
50 мл олио
100 мл олио
червен пипер - пушен
мащерка
балканска ръсеница
лют червен пипер - на люспи
кашкавал - 150 г
шунка - 150 г
Приготвяне:
Първо активирайте маята по познатия начин - разтворете я в топлата вода със захарта и малко брашно. Разбъркайте и покрийте съда за 10-15 минути.
Пресейте брашното и добавете към него солта. Направете кладенче и прибавете всички продукти за тестото. Замесете меко и нелепнещо тесто. Оставете го на топло за 40-50 минути, докато удвои обема си.
В купа сложете 100 мл олио и прибавете всички подправки. Може да добавите и такива по ваш вкус. Нарежете кашкавала и шунката на дребни парчета. От тестото късайте късове.
Във всяко късче поставете по парче кашкавал и шунка. Съберете краищата и оформете на топка.
Всяко топче потопете в олиото с подправките и наредете във форма за кекс.
Оставете хляба отново да втаса за още 20-30 минути и след това го изпечете за 30-35 минути на 180 градуса с вентилатор.
Да ви е сладко!