Торта Наполеон
В класическата рецепта няма извара, но благодарение на изварата тестото става по-бяло меко и сочно.
Ето съставките:
- 500 г брашно
- 170 гр. захар
- 100 г масло
- 400 г извара
- 8 г ванилин
- 2 яйца
- 10 г бакпулвер
Съставки за крема:
- 1,5 литра мляко
- 250 г захар
- 6 яйца
- 200 г масло
- 10 г ванилин
- 4 супени лъжици брашно
- 3 супени лъжици нишесте
Приготвяне:
- Изсипете изварата в дълбока купа, добавете захарта, ванилията, яйцата.
- Добавете омекналото масло и омесете добре изварата с ръце.
- Постепенно добавете пресятото брашно с бакпулвера и ванилията и замесете тестото. Омесете меко тесто, което не полепва по ръцете ви.
- Разделете тестото на 7 равни части и поставете в хладилник за 30 минути.
Върху парче пергаментова хартия разточете парче тесто с тънък слой, поставете в чиния с диаметър 20 см отгоре и отрежете останалото тесто около краищата.
Печете питките във фурна, предварително загрята на 180 градуса, за 5-7 минути до златисто кафяво.
Останалото тесто също трябва да бъде изпечено и нарязано в блендер или нож, така че накрая да поръсите готовата торта.
За да приготвите крема, налейте 1,2 литра мляко до кипене на слаб огън.
В купа смесете останалите 300 мл мляко, яйца, ванилин, захар, нишесте и брашно.
Изсипете яйчената смес във врящо мляко на тънка струя, като бъркате непрекъснато. Доведете сместа до кипене, след това извадете от котлона и охладете до стайна температура.
Готовият крем разбийте с маслото до гладка смес.
Наредете тортата и я сложете в хладилника за през нощта.
Последният щрих е да поръсите напоената торта с тестените трохи. Тортата Наполеон с извара е готова!
Споделете рецептата за извара "Наполеон" с приятелите си в социалните мрежи.