Протеин в майчиното мляко намалява значително резистентността към антибиотици , която се развива от някои патогени, отговорни за тежки пневмонии и други трудни за лекуване инфекциозни заболявания. Това откритие е обещаващо за болници, които се сблъскват с проблема резистентни към антибиотици микроорганизми.
Проведени при лабораторни условия и върху животни опити показват, че този протеин, наречен "Human Alpha-lactalbumine made lethal to tumor cell", ou HAMLET увеличава чувствителността на бактериите към много антибиотици като пеницилин и еритромицин. HAMLET има потенциала да намалява необходимата антибиотична концентрация за борба с инфекциите и ни позволява да използваме най-разпространените антибиотици за борба срещу резистентни патогени. Това обяснява ръководителят на изследването, стигнал до тези заключения - Андерс Хакансон от института по микробиология в Университета в Бъфало.
Оказва се, че на бактериите им е трудно да развият резистентност към HAMLET. Този протеин няма токсични вторични ефекти, които често се наблюдават при най-мощните антибиотици, които са необходими, за да се преборят с ултрарезистентни патогени.