морска сол и прясно смлян черен пипер
45 гр масло
3 пълни супени лъжици брашно
10 скилидки чесън, обелен и нарязан на тънко
6 дафинови листа
1 л прясно мляко
600 гр макарони
8 домата
150 гр надробено твърдо краве сирене
100 гр настърган пармезан
листенцата от няколко стръка прясна мащерка
по желание: няколко капки сос Уорчестър
по желание: настъргано индийско орехче
3 пълни шепи хлебни трохи
зехтин
Голяма тенджера се пълни с вода, добавя се сол и се оставя да заври. В тиган се загрява маслото и щом се разтопи (на слаб огън), се добавя брашното и температурата леко се увеличава. Бърка се непрекъснато, докато се получи смес с гъстотата на тесто - това ще е запръжката. Прибавя се нарязаният чесън. Продължава да се задушава и бърка, докато сместа добие златист цвят. Прибавя се дафиновият лист и малко по малко - прясното мляко, като се бърка, докато се получи гладка и компактна маса. Оставя се да заври, след това да къкри на тих огън при периодично бъркане.
Фурната се загрява на 220º С.
В тенджерата с вряща вода се прибавят макароните и се сваряват според инструкциите на опаковката. Междувременно доматите се наситняват, подправят се със сол и черен пипер. Готовите макарони се отцеждат и веднага се добавят към соса в тигана. Обърква се хубаво и съдът се дърпа от огъня. Прибавят се надробеното сирене, пармезанът, нарязаните домати и част от мащерката. Може да добавите и малко сос Уорчестър и настъргано индийско орехче - по желание. Доовкусете по желание. Ако е необходимо, добавете към соса малко вода, т.к. ще се сгъстява допълнително във фурната.
Сместа с макароните се прехвърля в дълбока тавичка. Пече се 30 минути в загрятата фурна, докато хване златиста коричка и започне да образува мехурчета. Докато се пекат макароните, хлебните трохи и мащерката се слагат в тиган с няколко капки зехтин на умерен огън. Бърка се, докато трохите станат златисти и хрупкави. Махат се от огъня и се прехвърлят в купичка. Макароните се поднасят поръсени с хрупкавите трохи.