600 гр. патладжан
300 гр. макарони
400 мл доматен сос
1 супена лъжица ситно нарязан босилек
2 скилидки чесън
на вкус - сол и зехтин
За сос Бешамел:
60 гр. масло
50 гр. брашно
500 мл прясно мляко
1 супена лъжица Вегета или сухи подправки
на вкус: сол, черен пипер и настъргано индийско орехче
1. Сложете макароните в подсолена вода, за да се сварят, след това ги отцедете.
2. Нарежете патладжаните на кубчета и ги поставете в тиган с малко зехтин (олио), добавете солта, нарязания чесън и ги запържете няколко минути, докато омекнат. Добавете доматения сос, босилека и макароните, разбъркайте и ги поставете в тавичка, намазана с масло.
Пригответе соса бешамел:
3. В тенджерка разтопете маслото, добавете брашното и го запържете леко. Постепенно добавете млякото и непрекъснато разбърквайте с тел, докато сосът се сгъсти и започне да ври. Добавете подправки на вкус.
4. Залейте с бешамела макароните и ги поставете да се запекат в предварително загрята фурна на 200 градуса около 25-30 мин.
5. Сервирайте ги топли.