56 гр. фусили (по възможност пълнозърнести)
1 консерва черни маслини, добре отцедени и нарязани на половинки
335 гр. червени печени чушки, нарязани на кубчета (може и от буркан)
1/3 чаша сос винегрет
1/3 чаша песто (босилеково или друго)
1/4 чаша настъргано сирене пармезан
сол и черен пипер на вкус
Напълнете средна тенджера с вода, сложете щипка сол и оставете да заври. Сварете вътре макароните за около 9 минути. Отцедете ги добре и оставете да се охлаждат 10-тина минути, докато приготвяте останалите продукти.
Сипете маслините в гевгир, отцедете ги добре и нарежете на половинки. Отцедете и печените чушки и ги нарежете.
Смесете пестото и винегрета, бъркайки с тел.
Щом макароните изстинат, изсипете вътре толкова дресинг, че да се покрият. Прибавете маслините и печените чушки и леко объркайте, за да се смесят. Покрийте салатата с прозрачно фолио или капак и оставете в хладилник за 1-3 часа.
За поднасяне: извадете салатата от хладилника и объркайте вътре 1/4 чаша настърган пармезан + още малко дресинг, ако е необходимо, за да стане салатата сочна. Поднесете леко охладена или на стайна температура.