2 супени лъжици зехтин
2 средно големи стръка праз (почистени и нарязани на тънки филийки – включително и зелените върхове)
2 ч. чаши замразени пиперки (червени, зелени и жълти; не ги размразявайте)
2 големи скилидки чесън (нарязани на тънки филийки)
400 гр. печени патладжани (може и от консерва, заедно с тяхното олио)
1 ч. чаша пилешки бульон или вода
1 ч. чаша едро нарязан пресен босилек
2 супени лъжици грубо нарязан магданоз
сол
черен пипер
2 кг. макарони или фусили (сварени и прецедени)
1/3 ч. чаша настъргано сирене (пармезан)
Загрейте зехтина на умерена температура в голям тиган (около 2 мин.). Прибавете праза, пиперките и чесъна; пържете на умерена температура, докато празът омекне, а водата на пиперките се изпари (3-5 мин.). Прибавете патладжана и бульона и варете без да захлупвате, като бъркате често, докато вкусовете се смесят (около 5 мин.). Прибавете босилека, магданоза, солта и черния пипер.
Изсипете така получения сос върху макароните, поръсете с настърганото сирене и сервирайте с допълнително количество пармезан.