1 литър чери доматчета, разполовени
4 скилидки чесън
сол и черен пипер
зехтин
500 гр. макарони (мидички или друга подходяща форма)
1 1/4 чаши сирене Маскарпоне
щипка червен пипер
1/4 чаша сухо бяло вино
55 гр. ситно нарязан Пармезан (1 чаша)
1/4 чаша накълцан дребен лук
Загрейте фурната на 190 градуса и покрийте тавичка за печене с фолио.
Объркайте доматите и чесъна с 1 с.л. зехтин, 1/2 ч.л. сол и 1/4 ч.л. черен пипер. Подредете ги на един пласт върху тавичката и запечете, докато леко се понадуят - 15 - 20 минути, като разбъркате по средата на времето за печене. Извадете чесъна и го смелете.
Междувременно сварете макароните в тенджера с подсолена вряща вода, докато са леко ал-денте (8-10 минути). Запазете 1 чаша от водата, в която са се варили, и отцедете макароните. Прехвърлете ги в голяма купа.
Смесете пастата с Маскарпонето и разбъркайте, докато се разтопи сиренето. Пригответе заделената вода от варенето - малко по малко, докато сосът изглежда разреден, но не рядък. Добавете виното с разбъркване, след това и червеният пипер, чесъна, доматите, половината пармезан, 3 с.л. от лука, 3/4 ч.л. сол и 1/2 ч.л. черен пипер.
Леко намазнете 6 формички за гратен или една по-голяма форма. Разпределете пастата равномерно между съдовете, покрийте с останалия Пармезан.
Запечете 15-20 минути, докато макароните станат златисти. Поръсете с останалия лук и поднесете.