5-6 глави лук
500-600 г кайма (смес)
1 глава чесън
1 ч.ч. ориз
2-3 домата
2-3 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. кисело мляко (изцедено)
2-3 с.л. олио
черен пипер
2 връзки магданоз
сол
Задушете една от главите лук в малко олио, след което добавете каймата и ориза. Подправете с черен пипер, посолете на вкус и оставете сместа да се задушава, като разбърквате, за да не загори. Когато каймата омекне и оризът стане прозрачен, прибавете настърганите домати, половината от накълцания магданоз и отстранете съда от котлона.
Пригответе тавичка и покрийте дъното й с остналия лук, нарязан на филийки. Отгоре разстелете сместа, добавете скилидките чесън, разрязани на две, и залейте с 2 ч.ч. топла вода. Изпечете мусаката в умерена фурна за около 1/2 час. Накрая залейте ястието с разбитите яйца, смесени с прясното и киселото изцедено мляко. Запечете отново до зачервяване.
Поднесете ястието поръсено с останалия пресен магданоз.