Македонската салата с патладжани и чесън е изключителна гурме разядка за всички любители на този красив летен зеленчук. Салатата също е много здравословна, има страхотен вкус и много апетитна миризма.
Съхранява се в стъклен съд в хладилник до три дни, ако издържи толкова.
Снимка: YouTube
Македонска салата с патладжан и чесън
Необходими съставки:
- 2 патладжана
- 3 скилидки чесън
- 1 шепа пресен магданоз, накълцан
- 4 супени лъжици зехтин или друго масло (тиквено, ленено...)
- 3 супени лъжици оцет
- сол на вкус
- малко олио
Приготвяне:
Измийте патладжана, обелете го и го нарежете на колелца с дебелина около един пръст. Посолете ги отгоре и леко ги намаслете от двете страни.
Подредете ги в тава, застлана с хартия и ги изпечете в добре загрята фурна на 220 градуса за около 20 минути.
Снимка: YouTube
По желание може да ги изпържите и в олио, но това е много по-здравословен вариант, защото при пържене патладжанът поема много олио.
Снимка: YouTube
Докато патладжанът се пече, пригответе соса: Нарежете магданоза на ситно, а чесъна почистете и нарежете на възможно най-ситно. Добавете сол, олио и оцет. Разбъркайте добре и оставете да престои, за да се смесят вкусовете.
Печеният патладжан се нарежда още горещ в купа и се залива със соса (ред сос, ред патладжани) до изчерпване на съставките.
Снимка: YouTube
Салатата се покрива с прозрачно фолио и се оставя в хладилника да се охлади добре.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube