Македонките са прочути майсторки на тестените изделия - питки, погачи, мекици... Всичко, излязло изпод умелите им ръце е пухкаво и адски вкусно.
Македонска сеченица със сирене
Продукти:
700 гр. брашно
25 гр. прясна мая
1 с.л. захар
2 ч.л. сол
1 бакпулвер
50 мл олио
200-300 мл газирана вода
200 гр. разтопено масло
150-200 гр. сирене
Приготвяне:
Замесете тесто от посочените продукти. Оставете го да си почине 10-15 минути, след което го разделете на малки топки.
Разточете топките на тънка кора, намажете всяка с разтопено масло (маргарин), поръсете с натрошено сирене и нарежете като слънце, оставяйки ненарязана средата. Сгънете "лъчите" към центъра, така че да се оформи нещо като питка. Разточете втора кора, намажете с масло и поръсете със сирене. В средата сложете първата "питка" и нарежете тестото около нея по същия начин.
След това прегънете нарязаните краища върху парчето тесто в средата.
Повторете по този начин, докато свършат всички топки тесто.
Оформената погача намажете с масло и оставете 15 минути да почине в тавата. Нарежете сеченицата на квадрати и намажете с разбито яйце.
Печете в загрята фурна на 200 градуса (180 градуса). Печете около 25 минути или до готовност.