Македонска СЕЧЕНИЦА със сирене: По-вкусно и от тутманик, и от баница! Показваме стъпка по стъпка как се прави:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Македонска СЕЧЕНИЦА със сирене: По-вкусно и от тутманик, и от баница! Показваме стъпка по стъпка как се прави:
Македонска СЕЧЕНИЦА със сирене: По-вкусно и от тутманик, и от баница! Показваме стъпка по стъпка...
3821
Източник: За Жената
Македонска СЕЧЕНИЦА със сирене: По-вкусно и от тутманик, и от баница! Показваме стъпка по стъпка как се прави:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Брилянтна рецепта за вкусна погача, която много напомня любимия на всички тутманик. Тази Македонска Сеченица със сирене  е истински шедьовър от пухкаво тесто, пълна с вкусно краве сирене (но може и да добавите нещо по ваш вкус, например шунка или кашкавал).

Процедурата може да изглежда сложна, но всъщност всичко става много лесно и доста бързо - ако следвате рецептата стъпка по стъпка, която ви предлагаме по-долу:

Македонска сеченица със сирене

Необходими съставки:

  • 550 гр. меко брашно,
  • 200 мл вода,
  • 1/2 кубче прясна мая,
  • 5 с. л. олио,
  • 2 цели яйца,
  • 2 ч. л. сол,
  • 1 ч. л. захар.

За намазване:

  • 100 г масло или маргарин,
  • 300 г сирене по избор,
  • 3-4 с. л. кисело мляко
  • сусам за поръсване отгоре или семена по избор.

Начин на приготвяне: 

Маята и захарта се разтварят в топла вода с 2 супени лъжици брашно в дълбок съд и се оставят за 10 минути, докато шупне.

Когато маята се активира, добавете двете яйца, предварително престояли на стайна температура (не студено), олиото, солта и постепенно започнете да добавяте брашното.

Когато стане стегнато, омесете тестото на ръка, така че да е достатъчно меко и еластично и да не лепне по ръката.

лепкаво тесто

Снимка: YouTube

Когато месите меко тесто, винаги добавяйте брашното малко по малко и бъркайте постепенно, защото винаги зависи от самото брашно колко влага ще поеме, така че може да се случи да ви трябват малко по-малко или малко повече от 550 гр. както е посочено в рецептата.

тесто в купа

Снимка: YouTube

Покрийте тестото и го оставете да почине за около 15 минути. след това го оформете на руло или каквото ви харесва, за да го разделите на 12 равни части. Всяко парче тесто омесете фино и го оформете на топка.

парчета тесто

Снимка: YouTube

топки тесто

Снимка: YouTube

Разточете с точилка всяка топка тесто на кора колкото голяма чиния и намажете цялата повърхност на всяка кора с разтопено масло. 

разточване кора

Снимка: YouTube

кора тесто

Снимка: YouTube

кора с масло

Снимка: YouTube

Поръсете натрошено сирене по желание (може да използвате извара, младо сирене или друго по ваш вкус).

кора с натрошено сирене

Снимка: YouTube

Редете корите една върху друга, като последната кора само разтегнете с точилката и прехвърлете върху останалите. Така подредената сеченица се прехвърля в добре намазнена кръгла тава или форма или просто застлана с хартия за печене.

кори със сирене

Снимка: YouTube

редени кори

Снимка: YouTube

Нарежете на кубчета или триъгълници, отгоре залейте с 3-4 супени лъжици кисело мляко или неутрална течна сметана, предварително загрята на стайна температура и обилно поръсете със сусам или семена по избор.

погача в тава

Снимка: YouTube

рязане сеченица

Снимка: YouTube

погача със семена

Снимка: YouTube

Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за около половин час. Когато се изпече, се залива с малко разтопено масло или олио.

сеченица с масло

Снимка: YouTube

сеченица рецепта

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

сеченица със сирене

Снимка: YouTube

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft