Македонски тутманик - вкусотия по стара рецепта, която ви изпълва с наслада! Нежно тесто-пух и невероятен вкус:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Македонски тутманик - вкусотия по стара рецепта, която ви изпълва с наслада! Нежно тесто-пух и невероятен вкус:
Македонски тутманик - вкусотия по стара рецепта, която ви изпълва с наслада! Нежно тесто-пух и...
7356
Македонски тутманик - вкусотия по стара рецепта, която ви изпълва с наслада! Нежно тесто-пух и невероятен вкус:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Днес ще ви дадем рецептата за най-известната македонска погача (или баница), т.нар. Колпишмиде , което напомня донякъде нашия тутманик, но пък е много по-вкусно! Пухкаво, дъхаво тесто, което само чака да го пъхнеш в устата, за да те разтопи с невероятен вкус - ето рецептата:

колпишмиде с кашкавал

Колпишмиде

Продукти: 

За тестото:

1,5 кг брашно

1 чаша олио

1 кубче прясна мая (или 2 пак.суха)

3 супени лъжици сол

1 супена лъжица захар

Топла вода, колкото е необходимо, за да замесите средно меко тесто, което да не лепне

Освен това:

меко масло (или маргарин) за намазване

извара (или сирене)

настърган кашкавал

яйце за намазване

сусам за поръсване

Приготвяне:

От посочените продукти и топлата вода омесете еластично и меко тесто, което да не лепне по пръстите (предварително активирайте маята в малко топла вода със захар и брашно).

Оставете тестото да втаса на топло, докато удови обема си.

От втасалото тесто оформете 12 топки, разточете ги с точилка до размерите на чиния и намажете с маргарин/масло. Подредете по 3 такива "питки" на 4 места. Редят се една върху друга, намазват се с маргарин, само последната не се маже. Оставят се да престоят 15 минути, след което се разточват на кора колкото съда за печене (това означава 4 кори).

колпишмиде с извара

Поставете първата кора, намажете с маргарин и поръсете с извара и настърган кашкавал. Вместо извара може да използвате сирене, но тогава намалете количеството сол в тестото. Отгоре се слага втората кора и процедурата се повтаря. Когато се постави четвъртата кора, колпишмидето се нарязва на кубчета, като отгоре се намазва с яйце, поръсва се със сусам.

колпишмиде на квадрати

Оставете колпишмидето хубаво да втаса, докато тестото напълни тавата, и печете в загрята фурна на 200 градуса до приятен загар.

македонска погача

македонски тутманик

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft