За тестото:
300 гр. брашно
100 гр. захар
1 яйце
1 щипка сол
160 гр. масло (студено, нарязано на кубчета)
За маковия пълнеж:
120 мл прясно мляко
50 гр. масло
50 гр. захар
1 с.л. лимонена кора, настъргана
250 гр. смляно маково семе
За изварената смес:
500 гр. нискомаслена извара
200 гр. заквасена сметана
2 яйца
1 с.л. лимонов сок
кората от 1 лимон, настъргана
120 гр. захар
2 с.л. нишесте с качул
Върху чист работен плот смесете продуктите за тестото и омесете на гладко тесто, което оставете 1 час в хладилника.
Намазнете леко форма за печене с диаметър 28 см. и разточете охладеното тесто до размер, малко по-голям от формата, след което го поставете на дъното и повдигнете по стените, така че да се получи ръб около 3 см. Набодете тестото по дъното и стените с вилица и опечете за 15-тина минути на 160 градуса с вентилатор.
За маковия пълнеж: Сварете млякото с маслото, захарта и лимонената кора – щом заври, махнете от огъня, прибавете вътре смляното маково семе и похлупете, след което оставете да поеме няколко минути.
За изварената смес: Разделете яйцата на белтъци и жълтъци и разбийте белтъците с щипка сол. Щом сместа се втвърди, прибавете постепенно половината от захарта и продължете с биенето, докато се втвърди. Смесете добре изварата, сметаната, лимонения сок и кора, двата жълтъка и останалата захар, след което прибавете внимателно белтъчния сняг към сместа.
Покрийте изпечената кора с маковата смес, отгоре нанесете изварения крем и печете на 160 градуса на долната скара за 40 минути. Ако сладкишът не е покафенял след изтичане на това време, спокойно може да печете още 5 минути на горната скара.
Поднесете сладкиша охладен.