![admin](https://i.zajenata.bg/images/0/th_13af5f6b523fc05e7c790c3c67088613.jpg)
4 бр. яйца
120 г захар
130 г брашно
30 г какао
2 с.л. бакпулвер
250 г маково семе
щипка сол
200 мл сварено силно кафе (еспресо)
1 с.л. бадемов ликьор
малко бял шоколад и шоколадови пръчици за украса
За крема:
150 г бял шоколад
20-25 г желатин
2 бр. яйца
2 с.л. захар
500 г кисело мляко с аромат на ванилия
400 г сметана
Яйцата се разбиват със захарта, солта и 4 с.л. вода до побеляване. Брашното се пресява с какаото и бакпулвера и се прибавя към яйчената смес. Накрая се добавя счуканото маково семе и всичко се разбърква много добре. Тестото се прехвърля в тортена форма, застлана с хартия за печене, и се пече 25-30 минути в предварително загрята фурна при 160-175 С.
Шоколадът за кремът се разтопява на водна баня, а желатинът се накисва в малко студена вода и се оставя да набъбне. Яйцата се разбиват със захарта на водна баня (следи се водата в нея да не кипи), докато започнат да се сгъстяват. Сместа се сваля от огъня и внимателно се смесва с разтопения шоколад и разбитото кисело мляко. Набъбналият желатин се разтопява отделно на водна баня, охлажда се леко, добавя се към шоколадовата смес и се разбърква. Кремът се слага за 15-20 минути в хладилника, след което внимателно се разбърква с разбитата сметана.
Изстиналият блат се разрязва хоризонтално на два по-тънки пласта. Единият се слага в чиния за сервиране, напръсква се равномерно със смес от кафето и ликьора и отгоре се разстила половината от крема. Слага се вторият пласт, напръсква се с останалото кафе и се покрива с останалия крем.
Тортата се слага в хладилника поне за 2 часа. Преди поднасянето се посипва с малко какао и се гарнира с разтопения бял шоколад и шоколадовите пръчици.