Думата макробиотичен произлиза от гръцки и означава дълъг живот. Макробиотичната диета и философия са разработени от японски учен на име Джордж Осава , който вярва, че простотата е ключът към оптималното здраве.
Какви са насоките на макробиотичната диета ?
Пълнозърнестите храни при макробиотичната диета обикновено представляват от 50 до 60% от всяко хранене.
Зеленчуците при макробиотичната диета обикновено са 25 до 30% от дневния прием на храна. До една трета от общия прием на зеленчуци могат да бъдат сурови. В противен случай, зеленчуците трябва да бъдат задушени, варени, печени, или соте.
Фасулът е 10% от дневния прием на храна.
Животински продукти при макробиотичната диета : Малко количество риба , или морски дарове се консумира няколко пъти седмично. Месо, птици, яйца и млечни продукти се избягват. Рибата, или морските дарове се ядат с хрян, уасаби, джинджифил, горчица, за да се помогне на организма да се детоксикира.
Семена и ядки в умерени количества.Семената и ядките може да бъдат леко запечени и осолени с морска сол.
Плодове могат да се консумират няколко пъти в седмицата. Включват се ябълки, круши, праскови, кайсии, грозде, горски плодове, пъпеши и други плодове.Тропически плодове като манго, ананас и папая обикновено се избягват.
Десерти са разрешени в умерени количества, приблизително два до три пъти седмично. Десерти може да се ползва от хора, които са в добро здраве.
Олиото обикновено е нерафинирано растително масло.Едно от най-често използваните масла е тъмно сусамово масло.Други масла, които се препоръчват, царевично масло и масло от синапено семе.
Макробиотична диета набляга на храни, които са богати на фибри, пълнозърнести храни, зеленчуци и боб. Тя е с ниско съдържание на наситени мазнини и високо съдържание на фитоестрогени, които привържениците на диетата вярват, че могат да помогнат за балансиране на женските хормони и да помогне при менопауза, предменструален синдром , както и за превенция на рака на гърдата.