190 г брашно с бакпулвер
75 г типово брашно
180 г кафява захар
1/2 ч л бакпулвер
1/2 ч л сода
1/2 ч л сол
250 г кисело мляко
60 мл олио
1 яйце
2 белтъка
1 ч л настъргана лимонова кора
150 г пресни или замразени малини
Фурната се загрява на 200 С.
Правоъгълна тава (25 х 11) за кекс се намаслява.
В голяма купа се разбъркват брашната, захарта, бакпулверът, содата и солта.
Отделно в друга купа се разбиват киселото мляко, яйцето, белтъците и лимоновата кора.
Изсипват се при брашнената смес.
Тестото се разбърква няколко пъти, само колкото да се смеси.
Внимателно се прибавят почистените, измити и подсушени малини (замразените не се размразяват).
Всичко се разбърква внимателно.
Изсипва се в подготвената тава.
Кексът се пече 50 минути.
Проверява се с дървен шиш за готовност, ако излезне сух значи е готов.
Тавата се охлажда 10 минути, след което кексът се вади.
Оставя се върху метална скара да се охлади напълно.