за блатовете:
1⅔ ч. ч. брашно
1 ч. л. какао
1 ч. ч. захар
1 ч. л. сода бикарбонат
¼ ч. л. сол
1 ч. ч. стопено масло или олио
200 г кисело мляко
2 яйца
1 ч. л. червена сладкарска боя
1 ч. л. ябълков оцет
1 ч. л. ванилова есенция
за крема:
500 г обезсолено сирене, тип дунавия
1 ч. ч. пудра захар
400 г заквасена сметана
1 ч. ч. (замразени) малини или боровинки
за гарниране:
200 мл подсладена сметана
200 г заквасена сметана
3 с. л. пудра захар
Смесва се пресятото брашно с какаото, захарта, содата и солта.
Разбиват се яйцата с олиото, киселото мляко, боята, оцета и ванилията. Добавя се брашнената смес и се разбърква, докато се получи гладко тесто. Сипва се във форма с диаметър 24 см., застлана с хартия за печене и се пече на 180° С около 30 мин.
Изпеченият блат се изважда от формата и се оставя да изстине напълно. Разрязва се хоризонтално на 2 или 3 слоя.
Разбива се обезсоленото сирене със заквасената сметана, захарта и размразените малини. С получения крем се съединяват слоевете на тортата и се намазва отгоре и отстрани.
Разбиват се заедно двата вида сметана и захарта. Тортата се доукрасява с разбитата сметана. Вместо да се нареже на парчета, от тортата могат да се направят топки с лъжица за сладолед.