Картофените кюфтета са уникална вкусотия - няма човек, който да не ги обича, нали? Но ако сте опитвали да ги приготвите у дома, най-вероятно първия път сте претърпели провал - картофената смес просто не желае да остане кръгла и се разпада в тигана, когато решиш да обърнеш кюфтето. Звучи ли ви познато? Днес решихме да помогнем на всички вас, които искате да си направите перфектните картофени кюфтета , които не се разпадат и остават цели при пърженето.
Перфектните картофени кюфтета
Продукти:
1,5 кг картофи
3 яйца
1/2 връзка магданоз
подправки на вкус - сол, черен пипер, чубрица, чесън
1 малка глава лук
200 гр.сирене/кашкавал
1 к.ч.сварен ориз
За паниране:
1/2 ч.ч.галета
1/2 ч.ч.брашно
2-3 яйца
Приготвяне:
Първото важно нещо при картофените кюфтета, е да ги сварите цели, с обелката. Така картофът няма да абсорбира много вода при варене, а именно водата кара картофените кюфтета да се разпадат.
Веднага, щом се сварят, залейте картофите със студена вода и ги оставете да изстинат напълно във водата.
Обелете ги и настържете на едро ренде в голяма купа. Чукнете отгоре яйцата, настържете сиренето, добавете подправки на вкус и накрая - кафена чашка сварен ориз. Това е тънкият момент при правенето на картофени кюфтета - оризът допълнително ще спои сместа и ще попречи на кюфтетата да се разпаднат, а вътре ще останат пухкави и сочни.
Хубаво объркайте сместа, след което я оставете в хладилник поне за половин час.
В две отделни дълбоки чинии сложете: в едната смес от галета и брашно, в другата - разбитите яйца.
Оформете от картофената смес кюфтета и ги оваляйте в сухата смес. Подредете ги върху тавичка, покрита с хартия за печене.
Загрейте олио в подходящ тиган, така че да покрие почти целите кюфтета. Щом се загрее олиото, намалете котлона на умерена температура.
Преди да пуснете кюфтетата в горещото олио, ги потапяйте хубаво в яйчената смес. Още по-добре ще е за панировката да използвате само разбити на пяна белтъци.
Изпържете кюфтетата от двете страни до златисто.
Отцедете ги върху домакинска хартия.
Добър апетит!