Всяка година за Великден приготвям различни ястия, които декорирам в различни форми. Хубаво е, когато за най-хубавия ден от годината, когато семейството е заедно, на трапезата има декоративни и вкусни ястия. Тази година реших да приготвя печива във формата на зайчета .
Исках да ги опитам веднъж преди Великден, така че заедно с дъщеря ми, която обича да готви, ги направихме. За първи път месеше тесто и крайният резултат беше перфектен. За тези сладкиши нямате нужда от точилка или твърде много продукти, а интересното е, че можете да ги сервирате по два начина, които можете да прочетете по-долу в процедурата. Ето какво ви трябва за сладките Великденски зайчета :
Солени Великденски зайчета
Продукти:
50 мл вода
200 г заквасена сметана
50 г масло или маргарин
2 чаени лъжички захар
около 600 г брашно
половин чаена лъжичка чесън на прах
1 чаена лъжичка сол
5 г бакпулвер (половин пакетче)
Приготвяне:
Това тесто е безквасно, като вместо мая сложих половин пакетче бакпулвер. Така тестото се приготвя по-бързо и не се налага да чакате да престои. В подходящ съд се наливат 50 мл вода, след което се добавят 200 г заквасена сметана и се разбъркват с лъжица.
Добавете маслото или маргарина, нарязани на кубчета, след което добавете 2 чаени лъжички захар. Комбинирайте всичко заедно на котлон, включен на ниска до средна температура. Когато маслото и сметаната се разтопят и се получи хомогенна смес, свалете съда от котлона. Обикновено добавям подправки като чесън на прах след тази стъпка, това придава приятен вкус на тестото, но разбира се това не е задължително.
Разбъркайте добре чесъна в течността (която трябва да е гореща), за да не се образуват бучки. Добавете солта и бакпулвера и разбъркайте отново. Накрая постепенно започнете да добавяте брашното, на няколко пъти. Първо смесете тестото с лъжица, а след това, когато започне да лепне, преминете към месене с ръце.
Месете тестото, докато спре да лепне, като постепенно добавяте брашното. Замесете фино и меко тесто. Оставете тестото в съда, в който сте го месили, покрито да почине 15-20 минути. След това го разделете на две части и ги оформете на руло. От рулата оформете топчета с размер по ваш избор.
Топчетата трябва да са с еднакъв размер, след което ги подредете върху набрашнена равна повърхност. Оставете топките да починат малко, след което с ножица направете "ушите" на зайчетата, като отрежете две по-големи части отпред. След това със заострен предмет направете очите и по желание ги "напълнете" със зърна черен пипер.
Винаги правя няколко по-малки зайчета (около 15-18) и едно по-голямо. Печете ги в загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути. След изпичане ги намажете с олио или разтопено масло и ги оставете да омекнат под кърпа за около 10 минути.
Можете да поднесете зайчетата празни или да отрежете горната част и да ги напълните с домашно приготвен дип с майонеза, сметана и подправки или с някоя вкусна салата (не забравяйте да напълните големите зайчета и да ги поставите в средата).
Да ви е сладко и светли празници!