Най-накрая дойде сезона на дините, а с него и трудностите за определяне, дали е зряла и сладка. Не се притеснявайте, има няколко трика, с които ще можете да изберете с наслада в любимия летен плод.
1. Красотата е важна
Избирайте твърда и симетрична диня без пукнатини, вдлъбнатини или меки части на кората.
От значение са повредите по външната част на динята, защото същите се предават и във вътрешната.
Нередностите възникват по време на растежа на динята в резултат на недостиг на вода или прекомерно излагане на слънце.
2.
Зрялата диня се състои 92%от вода и около 6% захар.
Това означава, че когато я поставите във вода, малка част от нея ще плува на повърхността на водата. Това обаче не означава, че трябва да отивате на пазар с кофа вода.
Най-добре е да вземете две дини с приблизително еднакъв размер и да сравните теглото.
По-тежката е по-сладка.
3. Проверете частта където стои динята
Частта, върху която е стояла динята, трябва да има жълтеникав цвят. Това е частта, с която динята е лежала на повърхността на земята, докато узрявала на слънце.
Колкото мястото е по-тъмно, толкова по-добре. Ако е бледа или изобщо не съществува, тогава динята е обрана преждевременно.
4. Цвят
Идеалната зряла диня е тъмно-зелена и матирана. Ако е блестяща, има по-големи шансове да бъде по-незряла.
5. Почукване
Мнозина казват, че не успяват с този метод да открият, дали динята е зряла или не, но тайната е в анализа на звука.
При почукването незрялата диня има дълбок тон, а зрялата висок.