Кавказката кухня не прилича на никоя друга кухня по света. Всеки ден кавказките ястия придобият по-голяма популярност, тъй като нотката на екзотика им дава особен чар. Днес ще ви запознаем с националния деликатес на Грузия - невероятно вкусната и сладка чурчхела .
Чурчхела се появява още през IV-ти век, по време на селджукските завоевания. Грузинските войници се нуждаели от висококалорични храни, които да не се развалят за дълго време и да не заемат много място. Умерено сладкото ястие от гроздов сок с ядки наистина издържало дълго, а неговата хранителна стойност е много висока.
Днес ще ви научим как да си приготвите домашна чурчхела . Традиционно се използват бадеми , орехи и лешници , но може да подобрите рецептата със захаросани ядки или сушени плодове . Най-добре е да я направите с пресен гроздов сок , но купешкият също е подходящ. Въпреки това, вкусът ще е различен. Заложете на по-дебел и здрав конец (най-добре памучен).
Съставки:
3 кг тъмно грозде
250 гр. орехи (може и други ядки )
100 гр. лешници
200 гр. брашно
Приготвяне:
- Ако имате прясно грозде, минете го през сокоизстисквачка или го смелете в блендер, след което прецедете през сито.
От избора на сорт грозде зависи и цветът на крайния продукт . Чурчхела се съхранява дълго време, а колкото повече отлежава, толкова по-сладко и вкусно става.
Зарадвайте себе си и близките си с това чудно лакомство, а после споделете рецептата с приятели!