Малко е пипкаво, докато нанижеш орехите. Но после идва раят: по-вкусно от локум, по-сладко от халва!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Малко е пипкаво, докато нанижеш орехите. Но после идва раят: по-вкусно от локум, по-сладко от халва!
Малко е пипкаво, докато нанижеш орехите. Но после идва раят: по-вкусно от локум, по-сладко от халва!
21716
Малко е пипкаво, докато нанижеш орехите. Но после идва раят: по-вкусно от локум, по-сладко от халва!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Кавказката кухня не прилича на никоя друга кухня по света. Всеки ден кавказките ястия придобият по-голяма популярност, тъй като нотката на екзотика им дава особен чар. Днес ще ви запознаем с националния деликатес на Грузия - невероятно вкусната и сладка чурчхела .

Чурчхела се появява още през IV-ти век, по време на селджукските завоевания. Грузинските войници се нуждаели от висококалорични храни, които да не се развалят за дълго време и да не заемат много място. Умерено сладкото ястие от гроздов сок с ядки наистина издържало дълго, а неговата хранителна стойност е много висока.

Днес ще ви научим как да си приготвите домашна чурчхела . Традиционно се използват бадеми , орехи и лешници , но може да подобрите рецептата със захаросани ядки или сушени плодове . Най-добре е да я направите с пресен гроздов сок , но купешкият също е подходящ. Въпреки това, вкусът ще е различен. Заложете на по-дебел и здрав конец  (най-добре памучен).

Съставки:

3 кг тъмно грозде

250 гр. орехи (може и други ядки )

100 гр. лешници

200 гр. брашно

Приготвяне:

  1. Ако имате прясно грозде, минете го през сокоизстисквачка или го смелете в блендер, след което прецедете през сито.
Трябва да се получат 2 литра сок.
  • Отделете чаша от сока, а останалата част поставете в съд на огъня. Изсипете в чашата сок брашното и разбъркайте хубаво, за да няма бучки.
  • Щом сокът започне да ври, нанижете ядките с помощта на конец и дебела игла, така че да се образува една линия, след което оформете примка, на която да може да закачите наниза да съхне.
  • Когато сокът започне да ври, добавете чашата сок и брашното, и разбъркайте добре. Сега добавете захар на вкус (може и да не добавяте, ако гроздето е сладко или ползвате готов сок). Сега хванете наниза за "гайката" и го потопете в сместа, така че да се покрие добре и отвсякъде с гъстата смес, след което закачете на проветриво място да изсъхне. След сокът се оттече, останалото ще започне да се втвърдява. Когато това се случи, повторете процедурата отново и оставете сместа да изсъхне пак. Три пъти е достатъчно.
  • Когато от чурчхела спре да капе сок, преместете я на сухо и топло място, където да може напълно да изсъхне. Процесът на сушене отнема от 5 до 7 дни.
  • От избора на сорт грозде зависи и цветът на крайния продукт . Чурчхела се съхранява дълго време, а колкото повече отлежава, толкова по-сладко и вкусно става.

    Зарадвайте себе си и близките си с това чудно лакомство, а после споделете рецептата с приятели!

    Редактор: Петя Иванова
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft