Ако се запитате какво ядем толкова често, колкото хляба, на ум идва една дума - картофи. Затова и днес сме ви приготвили една специална рецепта с тях и любимите на всички тиквички
Тази картофена запеканка с тиквички и бекон е едно от традиционните ястия на украинската кухня. За да приготвите всичко, имате нужда от 10-15 минути. След като изпратите всичко във фурната, можете да започнете да готвите зеленчукова салата и десерт.
съставки
Картофи пресни 500 g
тиквички 1–2 бр.
бекон или шунка 200 g
чесън 3-4 скилидки
Слънчогледово масло 2 супени лъжици
магданоз 1 връзка
сол на вкус
Черен пипер (смлян) на вкус
подготовка
Измийте тиквичките.Нарежете ги на филийки с дебелина 0,5 cm.
Измийте младите картофи. Не почиствайте. Нарежете ги на филийки с дебелина 3 мм.
Нарежете бекона на тънки филийки. Вземете тава за печене и я покрийте със слънчогледово масло. Изцедете сока от тиквички. Подредете ги на дъното на формата. Те са разположени в кръг, припокриващи се.
Обелете чесъна. Нарежете го на тънки филийки. Сложете нарязания чесън върху тиквичките като втори слой.
Направете трети слой от бекона. Последният слой е от картофите. Поръсете отгоре сол и черен пипер. Можете също да използвате любимите си подправки. Загрейте фурната до 200 ° C. Покрийте картофите с фолио и го изпратете за печене в продължение на 20 минути. Отстранете фолиото след 20-тата минута и оставете формата с картофите за още толкова
Ситно нарежете магданоз и поръсете отгоре
Вечерята е готова. Остава само да опитате и да се насладите. Приятен апетит!