Цялото ни семейство обожава тиквички, така че с нетърпение очакваме летния сезон. Но толкова ми е омръзнало да ги пържа с чеснов сос. Хубаво е, че фантазията ми е голяма: реших да експериментирам малко и получих тиквички на френски .
Разбира се, това е препратка към известното френско ястие. Просто технологията на готвене е много подобна. Всъщност се оказва запеканка от тиквички с ориз в нежен сос под коричка кашкавал. Няма смисъл от повече думи - трябва да опитате.
Съставки
Масло 100 g
Тиквички 400 g
Сол 1 ч.л.
Пшенично брашно 2 с.л.
кашкавал 150 g
Мляко 400 мл
индийско орехче 0,5 ч.л.
Ориз 4 супени лъжици
подправки на вкус
подготовка
Изпратете 30 г масло в горещ тиган и след това тиквичките, настъргани на едро ренде. Разбъркайте, добавете 0,5 с.л. сол и леко запържете зеленчука.
За да направите соса, разтопете още 30 грама масло на среден огън, добавете брашното и разбъркайте. Настържете кашкавала на ситно ренде и го изпратете в тенджерата с маслото и брашно. Продължете да бъркате, докато добавяте горещо мляко.
Добавете останалата сол и индийско орехче, като разбърквате енергично, докато сосът се сгъсти.
Изпратете пържените тиквички към соса, махнете тигана от котлона. Към него добавете сварения ориз и нарязаните подправки
Намазнете тавичка за печене с 10 г масло и равномерно разпределете сместа от тиквички и ориз.
Ситно настържете останалия кашкавал и поръсете върху чинията. Нарежете маслото и поставете отгоре.
Загрейте фурната до 170 ° C и печете ястието за 20 минути. Кашкавалената кора трябва да стане златисто кафява.
Добавете подправки по ваш вкус. Можете да направите това дори на етапа на печене тиквички . Този зеленчук има склонност да абсорбира вкуса и аромата на другите храни. Френските тиквички могат да бъдат или самостоятелно ястие, или отлично гарнитура.