Неуспехът да се идентифицира миризмата на дъвка, лимон и бензин може да е признак за повишен риск от болестта на Алцхаймер. В проучването на университета McGill участват 274 души с генетичен риск от болестта на Алцхаймер .
След това на участниците били дадени карти със силни и ниски миризми и били помолени да ги идентифицират.
100 пациенти също се съгласили на редовни лумбални пункции, при които се събираше ликвор, за да се определят протеини, свързани с болестта на Алцхаймер.
Тестовете показват, че участниците, които са имали най-големи трудности при идентифицирането на миризми, са имали и най-голямо количество протеини в организма, което показва висок риск от болестта на Алцхаймер.
Изследването подкрепя теорията, че болестта на Алцхаймер засяга обонятелната крушка на мозъка в ранните си етапи.