Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме обаче, дори когато спазваме здравословен хранителен режим, не винаги се оказва полезно за нас.
Освен че ни бърка в джоба, често ни бърка и в здравето! Днес ще ви запознаем със съставка, която присъства в много от продуктите, които консумирате в ежедневието си, без да си давате сметка как въздейства в действителност на организма ви.
Вероятно не сте чували за малтодекстрин, но тя е често срещана съставка в много от храните, които ядем.
И въпреки че за малтодекстрина могат да се срещнат и позитивни изказвания, негативните последици, които може да донесе, заслужават внимание. Човечеството от хилядолетия е използвало ензими (ферменти) за приготвяне на своите храни.
Сиренето, например, е ферментативен продукт, получен с помощта на сирищния ензим. Ензимите, разграждащи нишестето и простите захари, също са известни от древността.
Един от най-популярните продукти на този процес е бирата, позната още на египетските фараони. Дори българското кисело мляко се получава чрез ензимозависим процес, постигнат с помощта на млечно-киселите бактерии. Използването на трансглутаминазата в хранително-вкусовата промишленост днес е само една частна съвременна версия на тази вековна традиция. По естеството си тя е ензим, чиято естествена функция е да свързва с ковалентни връзки аминокиселините глутамин и лизин в различни белтъчни субстрати, формирайки по този начин текстура.