Рецептата за този ябълков сладкиш съм наследила от моята майка, която го приготвяше с много любов и винаги ставаше разкошен. Разбира се, през годините аз леко я промених и вкусът му стана дори още по-добър.
Най-вкусния и сочен ябълков сладкиш
Продукти:
- 2 яйца
- 2 с. л. захар (може и повече)
- 80 мл кисело мляко
- настъргана лимонова кора
- 80 мл олио
- 2 големи ябълки
- 50 г стафиди
- малко канела
- 5 с. л. брашно
- 2 с. л. грис
- 1/2 бакпулвер
Приготвяне:
Белтъците се разбиват на твърд сняг с 2 с. л. захар, след което се добавят 5 с. л. брашно, смесено с бакпулвера, както и 2 с. л. грис. Разбъркайте с лъжица или бъркалка.
След това се добавят настърганата лимонова кора, разбитите само с вилица жълтъци, киселото мляко и олиото. Разбъркайте, така че сместа да остане пенлива. Изсипете половината в по-малка форма, застлана с хартия за печене и заравнете.
Отгоре се нареждат настъргани ябълки, подправени с канела и малко стафиди на вкус. И върху ябълките разпределете втората половина от тестото.
Снимка: Pinterest
Снимка: Pinterest
Пече се 40-45 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса. Оставете малко да се охлади, след което поръсете с пудра захар.
Снимка: Pinterest
Да ви е сладко!
Снимка: Pinterest
Снимка: Pinterest