Целина - обща зеленчук култура, която расте навсякъде, с изключение може би на Антарктида. В древността се е смятало, че растението носи късмет, така че го използвали за украса на къщата по ъглите. Консумирането ѝ като храна започва през XVII век.
Корените на целината са изключително ароматни, поради високото съдържание на етерични масла . Минерални соли, калий, калций, фосфор, натрий, магнезий - всички те се съдържат там в изобилие.
Използването на сока от целина
Сокът от корените на целина се използва за лечение на гастрит , стомашна и дуоденална язва , камъни в бъбреците , цистит , подагра , алергия , артрит , атеросклероза , хипертония , диабет .
Сокът се използва успешно при неврози , мигрена и безсъние , тъй като има успокояващ ефект върху нервната система .
Не можем да не споменем, че напитката от целина е изключително полезна за загуба на тегло , има леко диуретично и слабително действие , нормализира обмяната на веществата , намалява апетита, но повишава тонуса и съпротивителните сили на организма.
Как да приемате сока от целина:
- За укрепване на организма. 100 мл сок от корен на целина се разделят на 3 приема и се приемат 30 минути преди хранене. Може да се комбинира с други продукти: моркови, цвекло, целина (8: 3: 5), моркови, зеле, целина (1: 4: 5), моркови, целина, репички (8: 5: 3).
- За лечение на алергии (уртикария, дерматит, диатеза) и понижаване на кръвната захар. 1 ч.л. сок 3 пъти на ден 30 минути преди хранене. При алергии помага следното: 1 супена лъжица намачкан корен се залива с 1.5 литра вряща вода, запарва се, увито в хавлиена кърпа, в продължение на 4 часа. Приема се по 1 супена лъжица 3-4 пъти на ден половин час преди хранене. Същата инфузия се използва за лечение на ревматизъм и подагра.
- За отслабване. Целината е богата на фибри и има ниско калорийно съдържание, така че този зеленчуков сок като никой друг е полезен за тези, които искат да намалят теглото си. Намалява усещането за глад и активира обмяната на веществата. Вземете 1 супена лъжица 20-30 минути преди хранене.
Въпреки, че сокът от целина се съхранява в хладилник в продължение на два дни, най-добре е да си приготвяте нова партида всеки ден (за по-добро запазване на витамините).