Много вкусен специалитет за любителите на месо. Дори и най-добрите готвачи ще ви завидят за този обяд. Запишете тази рецепта, защото няма да я намерите в нито един ресторант. Ето какво ви трябва за тези вкусни Мамини гърненца или с други думи - гювечета с кайма и картофено пюре :
Мамини гърненца
Продукти:
- 4 средни картофа
- 30 г масло (около 1 супена лъжица)
- 100 г настъргано сирене чедър или на вкус
- подправки: черен пипер, сух джоджен, сол
За плънката:
- 500 г кайма
- 1 червена чушка
- 4 зелени чушки
- 1 средно голяма глава лук
- 3 скилидки чесън
- 2 средно големи домата
- 30 мл зехтин (около 3 с.л.)
И още:
- 2-3 супени лъжици доматено пюре (25 г)
- 1 чаша вода (200 мл)
- подправки: черен пипер, кимион, мащерка, червен пипер, сол
За поръсване:
- 150 г настъргано сирене чедър или друго лесно топимо сирене
- 1-2 връзки магданоз
Приготвяне:
Картофите се измиват добре под течаща вода и се оставят да престоят 20-30 минути в третата вода. Прецедете и ги обелете (ако са млади картофи не е задължително да ги белите). Нарежете ги на средни кубчета и ги прехвърлете в тенджера. Залейте ги с вода, посолете ги леко и ги сложете на котлона на средна температура да се сварят.
Когато картофите омекнат, свалете ги от котлона, отцедете ги от водата и ги оставете да изстинат малко. През това време нарежете зеленчуците. Отстранете дръжката на червените и зелените чушки и ги нарежете на надлъжни ленти, а след това на малки кубчета. Обелете лука и го нарежете на ситно, както и доматите.
Съхранявайте всички зеленчуци отделно в различни съдове. Можете да пресовате скилидките чесън през преса или да ги нарежете на ситно. Вземете тиган и налейте малко зехтин. Включете котлона на среден котлон и сложете месото да се запържи.
С периодично разбъркване изчакайте месото да посивее и течността да се изпари от него. След това добавете лука и чесъна и гответе, докато лукът омекне напълно. Ако искате вкусът на лука и чесъна да е по-наситен, запържете ги преди да добавите месото.
След това добавете чушките, запържете ги за кратко докато омекнат и накрая добавете домата, защото той трябва да се готви най-кратко. Подправете на вкус със сол, черен пипер, червен пипер, кимион, суха мащерка... Добавете 2-3 супени лъжици доматено пюре и налейте 1 чаша вода.
Вместо доматено пюре можете да сложите 1 чаша доматен сос. Разбъркайте, докато всичко се смеси добре и се сгъсти. Оставете да къкри на тих огън, докато приготвите варените картофи. Картофите се намачкват без бучки, след което се добавят маслото, 100 г настърган чедър (кашкавал) и подправки на вкус (сол, черен пипер, сух джоджен) и се смесват до еднородна смес.
Опитайте на вкус, за да не слагате много сол, защото месото също е солено. Пригответе си огнеупорни формички или глинени, а ако нямате може да изпечете всичко в правоъгълен огнеупорен съд, след което да вадите парчета. Намаслете дъното и стените на съда за печене и разпределете равномерно пюрето по дъното.
Изпекох в 4 формички и разделих пюрето и месото на четири части. Заравнете пюрето, което служи за основа. Отгоре се изсипва месото и се заравнява добре. Накрая се поръсва с настърган кашкавал, след което се пече в загрята фурна на 200 градуса за 20 минути. Гарнирайте със ситно нарязан пресен магданоз.
Да ви е сладко!