4 ябълки
За крема:
500 мл прясно мляко
6 супени лъжици захар
5 супени лъжици нишесте
За пълнене на ябълките:
12 супени лъжици смлени орехи
1/2 чаена лъжичка канела
За сиропа:
5 супени лъжици захар
6 супени лъжици вода
За сметаната:
1 пакетче суха сметана
125 мл студено прясно мляко
настърган шоколад на вкус
Има ли по-вкусни от мамините десерти? Естествено, че не. Ето как да си направите вкусни пълнени ябълки със сочна заливка и пухкав сметанов крем:
Ябълките се белят, внимателно се изважда сърцевината и се заливат с вода, след което че се поставят на котлона. Може да покриете с вода само дъното на съда с ябълките, но трябва от време на време да ги поливате, така че да се сварят на пара. Оставят се да къкрят на тих огън, докато омекнат.
Сварява се сироп от продуктите и в него се поставят орехите и канелата. С тази смес се пълнят ябълките.
За крема млякото се слага да се свари и в него се изсипва предварително приготвената смес от нишестето и захарта, разтворени в малко от млякото. Щом се сгъсти, кремът се дръпва настрана и се охлажда. Сметаната се приготвя според указанията на опаковката.
Ябълките се подреждат в чаши, покриват се с крема и накрая се украсяват с разбитата сметана, в която сме настъргали малко шоколад. Украсяват със сладко от смокини.
Лек, въздушен и безкрайно вкусен десерт!