Спомняте ли си времето, когато думата "паста" се асоциираше единствено с вкусотиите в местната сладкарничка? Е, това време отдавна е минало. Днес събирателното име "паста" обединява десетки, ако не стотици, видове тестени изделия от брашно, яйца и вода, чиято родина е любимата ни романтична Италия.
Разнообразието от имена е наистина впечатляващо и едва ли има човек, който да познава всичките: спагети, ригатони, пене, лингуини, фарфале, лазаня...
Това са само няколко от най-популярните видове у нас. А как да ги приготвите по най-вкусния възможен начин ще ви научи новият брой на списанието на магазин Билла - "Кулинариум" и ще намерите още интересни рецепти и кулинарни съвети само за 0,99лв с BILLA Card.
Но въпреки, че днес в италианския ресторант човек може да опита доста от изброените видове, сякаш най-любими си остават Тяхно величество спагетите!
Днес сме решили да ви зарадваме с нещо нетрадиционно, експериментаторско и смело - Любовни гнезда от спагети ! Меката им сърцевина е с пълнеж от свежа рикота и пресен спанак, а сосът е нежен Бешамел. Продуктите са популярни, така че няма да ви се налага да тичате до някой специализиран магазин. Можете да ги откриете на щандовете в Билла, а с талоните в списание "Кулинариум" спестявате и до 50 лв от сметката! Пристъпваме направо към рецептата:
Любовни гнезда от спагети
Продукти:
-
2 супени лъжици галета или натрошени хлебни трохи
-
120 гр.прясна рикота
-
75 гр.замразен нарязан спанак - предварително размразен и отцеден от излишната течност
-
40 гр.(1/2 чаша) настърган пармезан
-
65 гр.червена чушка, фино нарязана
-
250 гр.тънки спагети
-
400 гр.домати от консерва, нарязани, със соса
-
80 гр.панчета, ситно нарязана
-
2 супени лъжици вода
За сос Бешамел:
Как се приготвят
1. Загрейте фурната до 180 ° C. Запечете галетата в тава за 5 минути или докато поизсъхне, но без да се изпича.
2. Смесете рикотата, спанака, 2 супени лъжици пармезан и 50 грама от нарязаните чушки в купа. Подправете на вкус.
3. Сварете пастата в тенджера с вряла вода до "ал денте". Отцедете. Извадете спагетите и ги поставете по дължина в тавичка за печене. Оставете настрана за 10 минути, за да изсъхнат леко.
4. Междувременно, за да направите сос Бешамел, разтопете маслото в малка тенджера на умерена температура до разпенване. Добавете брашното и гответе, като разбърквате непрекъснато, за около 1 минута или докато сместа започне да образува мехурчета. Дръпнете от огъня. Постепенно добавете вътре млякото и бъркайте енергично, докато стане гладък сос. Бъркайте на умерен огън, докато сосът се сгъсти. Разбъркайте вътре нарязания лук и 2 супени лъжици от останалия пармезан. Подправете. Покрийте повърхността на бешамела с прозрачно фолио, за да предотвратите образуването на коричка.
6. Напръскайте леко спагетите със зехтин. Разделете ги на 8 части. Увийте една част около пръстите си, за да оформите 8 см гнездо. Внимателно поставете гнездата върху дъска за рязане. Повторете с останалите спагети. Разделете сместа с рикотата на 8 порции. Притиснете по малко от сместа в центъра на всяко гнездо.
7. Внимателно поставете гнездата в тавичката с доматения сос. Изсипете соса Бешамел върху плънката. Поръсете отгоре с останалите нарязани чушки. Смесете галетата и останалия пармезан, и поръсете гнездата отгоре. Печете 35-40 минути или до златист цвят.