Манастирска копривена чорбица - връща силите, възстановява и е мощен щит срещу болести!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Манастирска копривена чорбица - връща силите, възстановява и е мощен щит срещу болести!
Манастирска копривена чорбица - връща силите, възстановява и е мощен щит срещу болести!
1877
Манастирска копривена чорбица - връща силите, възстановява и е мощен щит срещу болести!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Въпреки че има неспецифичен външен вид, копривата (Urtica Dioica) е една от най-ценените лечебни билки, а нейните най-разпознаваеми компоненти, използвани за лечение на много заболявания, ценени в медицината и естественото лечение са нейните семена и листа.

Древните гърци и египтяни са използвали коприва за масаж срещу ревматични болки и артрит. Интересното е, че хората са използвали коприва за направата на плат още от бронзовата епоха.

Най-важното е, че копривата съдържа изключително големи количества от минерала желязо.

Тази билка е най-доброто естествено средство срещу анемия, намалява склонността към кървене, облекчава прекомерното кървене и пречиства кръвта.

Освен желязото други минерали, които копривата съдържа са калций, магнезий, фосфор и силиций. Копривата е истински мултивитаминен комплекс. Богат е на витамин С, витамин А, В2, В5 и К.

Изключителният състав на копривата включва още танини, каротин, лецитин и множество аминокиселини, протеини и въглехидрати, което я прави лек за много заболявания, като в същото време възстановява енергията и силата на организма и повишава защитните сили на имунната система.

Има антибактериални, антивирусни, противовъзпалителни, диуретични свойства, намалява болката и спира развалянето. Като ускорява отделянето на течности от организма, копривата влияе и върху регулирането на кръвното налягане.

Стимулира работата на черния дроб и панкреаса, помага при опалови инфекции (гингивит и ангина), както и при заболявания като екзема, акне и прекомерен косопад. Копривата допринася за регулиране нивото на захарта в кръвта, помага при безсъние и безпокойство. Ще ви представим една много вкусна и лесна рецепта за приготвяне на Манастирска копривена чорба :

манастирска копривена чорба

Манастирска копривена чорба

Необходими продукти:

  • 500 г листа от коприва (млади връхчета)
  • 2 супени лъжици едросмляно царевично брашно
  • сол и смлян черен пипер на вкус
  • морков
  • 1 супена лъжица настърган в оцет хрян (или готова паста от хрян)
  • пресен лук
  • магданоз

Начин на приготвяне:

Почистете копривата преди измиване, след което я попарете с вряща вода. Изчакайте няколко минути и прецедете, като изхвърлите водата (или я запазете за по-късно и я пийте като чай).

Загрейте един литър вода в тенджера, след което, когато заври, добавете отцедената коприва и оставете да ври половин час на слаб огън. Отцедете отново копривата и я смесете с царевичното брашно.

Намачкайте с вилица или с блендер, след което добавете водата, в която е варена копривата. Добавете ситно нарязания пресен лук и нарязан или настърган морков, след което отново сложете на огъня и варете на тихо още половин час. Накрая посолете и поръсете с черен пипер на вкус, след което поръсете ситно нарязан пресен магданоз. Сервира се с хрян.

По желание може да застроите чорбата с яйце (предварително го извадете от хладилника, за да преседи на стайна температура).

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft