Въпреки че има неспецифичен външен вид, копривата (Urtica Dioica) е една от най-ценените лечебни билки, а нейните най-разпознаваеми компоненти, използвани за лечение на много заболявания, ценени в медицината и естественото лечение са нейните семена и листа.
Древните гърци и египтяни са използвали коприва за масаж срещу ревматични болки и артрит. Интересното е, че хората са използвали коприва за направата на плат още от бронзовата епоха.
Най-важното е, че копривата съдържа изключително големи количества от минерала желязо.
Освен желязото други минерали, които копривата съдържа са калций, магнезий, фосфор и силиций. Копривата е истински мултивитаминен комплекс. Богат е на витамин С, витамин А, В2, В5 и К.
Изключителният състав на копривата включва още танини, каротин, лецитин и множество аминокиселини, протеини и въглехидрати, което я прави лек за много заболявания, като в същото време възстановява енергията и силата на организма и повишава защитните сили на имунната система.
Има антибактериални, антивирусни, противовъзпалителни, диуретични свойства, намалява болката и спира развалянето. Като ускорява отделянето на течности от организма, копривата влияе и върху регулирането на кръвното налягане.
Стимулира работата на черния дроб и панкреаса, помага при опалови инфекции (гингивит и ангина), както и при заболявания като екзема, акне и прекомерен косопад. Копривата допринася за регулиране нивото на захарта в кръвта, помага при безсъние и безпокойство. Ще ви представим една много вкусна и лесна рецепта за приготвяне на Манастирска копривена чорба :
Манастирска копривена чорба
Необходими продукти:
- 500 г листа от коприва (млади връхчета)
- 2 супени лъжици едросмляно царевично брашно
- сол и смлян черен пипер на вкус
- морков
- 1 супена лъжица настърган в оцет хрян (или готова паста от хрян)
- пресен лук
- магданоз
Начин на приготвяне:
Почистете копривата преди измиване, след което я попарете с вряща вода. Изчакайте няколко минути и прецедете, като изхвърлите водата (или я запазете за по-късно и я пийте като чай).
Загрейте един литър вода в тенджера, след което, когато заври, добавете отцедената коприва и оставете да ври половин час на слаб огън. Отцедете отново копривата и я смесете с царевичното брашно.
Намачкайте с вилица или с блендер, след което добавете водата, в която е варена копривата. Добавете ситно нарязания пресен лук и нарязан или настърган морков, след което отново сложете на огъня и варете на тихо още половин час. Накрая посолете и поръсете с черен пипер на вкус, след което поръсете ситно нарязан пресен магданоз. Сервира се с хрян.
По желание може да застроите чорбата с яйце (предварително го извадете от хладилника, за да преседи на стайна температура).