Този сладкиш е създаден от монахини за периода на постите, но е толкова вкусен и сочен, че можете да го приготвяте всеки ден, независимо дали спазвате постите или не. Много е вкусен и се прави от продукти, които има във всяка къща.
Манастирска орехова пита
Продукти:
- 12 супени лъжици захар
- 20 супени лъжици меко брашно
- 1 бакпулвер
- 400 мл вода
- 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
- 8+4 супени лъжици смлени или блендирани орехи
- 4+4 супени лъжици домашно сладко по избор
Начин на приготвяне:
Включете фурната на 200 градуса. В купа се слагат захарта, брашното, водата, 8 супени лъжици орехи, 4 супени лъжици сладко по избор, бакпулвера, содата и всичко се разбърква добре.
Вместо орехи могат да се използват лешници, а може и да се комбинират различни сладка (аз сложих сладко от сливи в тестото и намазах с конфитюр от кайсии).
Изсипете цялата смес в застлана с хартия за печене тава (с размери 30х20 см) и я разстелете хубаво.
Когато поставите хартията, уверете се, че гладката страна е обърната нагоре; ще усетите под пръстите си, че едната страна е по-гладка от другата. Сместа трябва да е малко по-гъста от кисело мляко.
Печете 30 минути, в зависимост от фурната ви. Ако не сте сигурни, проверете с клечка за зъби. Когато потъмнее отгоре, е готов. Намажете горещия сладкиш с 4 с. л. сладко и поръсете с 4 с. л. смлени орехи, оставете да изстине и тогава го нарежете.
Снимка: YouTube
Веднага, още горещ, го извадих от хартията и го поставих върху дъска, след което го намазах и поръсих.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!