Това е постен сладкиш , с който могат да се подсладят и тези, които постят само на вода. Мека консистенция и наситен вкус са характеристиките на тази Манастирска торта с орехи , а най-хубавото е, че се приготвя бързо.
Манастирска торта с орехи
Продукти:
- 500 г брашно;
- 1 чаена лъжичка бакпулвер;
- 1 чаена лъжичка сода бикарбонат;
- 100 г захар;
- 200 г смлени орехи;
- 200 г фурми;
- 200 г стафиди;
- 5 супени лъжици сладко от кайсии;
- 1 портокал (сок);
- 1 чаена лъжичка канела;
- 500 мл хладка вода;
- 4 супени лъжици сладко от кайсии.
Приготвяне:
Потопете стафидите в брашното, изтупайте с пръсти, за да отстраните излишното брашно.
Смесете пресятото брашно с бакпулвера и содата, захарта, смлените орехи, фурмите, стафидите и канелата. Добавете портокаловия сок и сладкото от кайсии, които сте смесили със 100 мл хладка вода. Добавете малко по малко останалата хладка вода, като разбърквате с бъркалка. Застелете тавата с хартия за печене и изсипете сместа.
Печете в загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути. Извадете сладкиша от фурната и го намажете със сладкото от кайсии, смесено с 50 мл хладка вода и отново го сложете във фурната за още 10 минути. По желание поръсете изпечения сладкиш с пудра захар или смлени ядки.