Манастирски кекс - по-елементарно и евтино от това, здраве му кажи!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Манастирски кекс - по-елементарно и евтино от това, здраве му кажи!
Манастирски кекс - по-елементарно и евтино от това, здраве му кажи!
8262
Източник: За Жената
Манастирски кекс - по-елементарно и евтино от това, здраве му кажи!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Първо, този сладкиш е много вкусен, и второ, разбира се, е доста евтин, а освен това се приготвя много бързо. Няма как да не отбележим, че е постен, защото това в никакъв случай не повлиява вкуса му - неустоим е! Всеки ще поиска още едно парче! Ето необходимите съставки за евтиния и бърз Манастирски кекс :

Манастирски кекс

Продукти:

  • 400 мл вода
  • 12 супени лъжици захар
  • 20 големи лъжици меко брашно
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 1 малка чаена лъжичка сода бикарбонат
  • 4 големи лъжици смлени орехи
  • 4 големи лъжици нарязани по-едро орехи
  • 4 големи с.л.мармалад по избор

Освен това:

  • 4 големи лъжици мармалад по избор
  • 4 големи лъжици смлени/счукани орехи

Приготвяне: 

Процедурата за приготвяне е много проста.

Всички съставки се поставят в по-дълбок съд, разбъркват се с лъжица или шпатула до получаване на еднородна хомогенна смес.

Изсипете тази смес в тава или средно голяма форма, предварително намаслена и набрашнена или застлана с хартия за печене. разклатете малко съда, за да изравните тестото.

Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса за около половин час, но тъй като всички фурни пекат по различен начин, можете да проверите с клечка за зъби - ако излезе суха, значи кексът е готов.

тесто за кекс

Снимка: YouTube

кекс в тавата

Снимка: YouTube

Веднага докато е горещ го намажете с избрания от вас мармалад, тъй като от топлината мармаладът се разтапя и се намазва по-лесно. Отгоре обилно поръсете със смлени или счукани ядки по ваш избор.

кекс орехи

Снимка: YouTube

Също така мармаладът е по ваш избор, можете да сложите какъвто искате или просто какъвто имате в момента. Слагам мармалад от кайсии. По желание може да се залее и с шоколадова глазура.

За шоколадовата глазура: 200 гр. постен шоколад се смесват с 2-3 с. л. олио и се разтопяват на слаб огън до пълното му разтопяване. След това постепенно излейте глазурата върху сладкиша и я разнесете равномерно.

постен манастирски кекс

Снимка: YouTube

Отгоре може да поръсите със смес от смлени и накълцани орехи или лешници и бадеми или фъстъци. Каквото и да използвате ще бъде вкусно и декоративно.

манастирски кекс парче

Снимка: YouTube

Кексът е мек като памук, много вкусен и ароматен. 

манастирски кекс с орехи

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft