Манастирски меденки с бяла глазура - стара рецепта за топяща се в устата пръхкави сладки:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Манастирски меденки с бяла глазура - стара рецепта за топяща се в устата пръхкави сладки:
Манастирски меденки с бяла глазура - стара рецепта за топяща се в устата пръхкави сладки:
18304
Манастирски меденки с бяла глазура - стара рецепта за топяща се в устата пръхкави сладки:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Манастирски меденки - красиви медени сладки, които се топят в устата! Тази позабравена рецепта от миналото ще ви върне в детството. Процедурата е проста и бърза, но с неустоим вкус. Мери се с обикновена лъжица.

Манастирски меденки

Продукти: 

5 супени лъжици вода

4 супени лъжици мед

1 супена лъжица свинска мас

1 супена лъжица сода бикарбонат

200 г захар

500 г брашно

1 яйце

2 жълтъка

1 щипка сол

малко канела и карамфил

Глазура: 

3 белтъка

9 супени лъжици пудра захар

малко лимонов сок

манастирски меденки

Приготвяне: 

От изброените съставки се замесва хубаво тесто (медът се разтваря във водата, добавя се разтопената свинска мас, содата бикарбонат (угасена в малко оцет), захарта, яйцето, жълтъците, брашното и ароматните подправки) и се оставя да почине за един час.

След това премесете отново тестото и го разделете на парчета с големината на орех (аз ги претеглих, всяко с около 14 гр.).

Оформете ги на топчета и ги наредете върху тава, застлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто кафяво. Времето за печене не е дълго - внимавайте да не прегорят.

След като меденките се изпекат, се приготвя глазурата: белтъците се разбиват с миксер и след това се добавя пудрата захар. Накрая добавете лимоновия сок и разбийте още 15-20 минути на водна баня.

Разбъркването става на кратки периоди с лъжица или миксер. Използвах както лъжица, така и миксер според нуждите, тъй като сместа се сгъстява и залепва по съда. Пуснете меденките на 2-3 дози в сместа и ги намажете от всички страни.

Отстранете излишното с пръст или лъжица и ги оставете да изсъхнат върху хартия за печене или целофан. Работете бързо, докато сместа е гореща. Сместа е гъста, така че не очаквайте гладка глазура, а по-скоро с вид на домашно приготвено.

След като изсъхнат от едната страна ги обърнете, за да изсъхнат от другата. 

Глазурата е малко трудоемка за приготвяне и всъщност тя отнема време и повече внимание, но искрено ви препоръчвам да ги опитате поне веднъж. Вярвам, че изобщо няма да ви оставят безразлични!

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft