Манастирски меденки - красиви медени сладки, които се топят в устата! Тази позабравена рецепта от миналото ще ви върне в детството. Процедурата е проста и бърза, но с неустоим вкус. Мери се с обикновена лъжица.
Манастирски меденки
Продукти:
5 супени лъжици вода
4 супени лъжици мед
1 супена лъжица свинска мас
1 супена лъжица сода бикарбонат
200 г захар
500 г брашно
1 яйце
2 жълтъка
1 щипка сол
малко канела и карамфил
Глазура:
3 белтъка
9 супени лъжици пудра захар
малко лимонов сок
Приготвяне:
От изброените съставки се замесва хубаво тесто (медът се разтваря във водата, добавя се разтопената свинска мас, содата бикарбонат (угасена в малко оцет), захарта, яйцето, жълтъците, брашното и ароматните подправки) и се оставя да почине за един час.
След това премесете отново тестото и го разделете на парчета с големината на орех (аз ги претеглих, всяко с около 14 гр.).
След като меденките се изпекат, се приготвя глазурата: белтъците се разбиват с миксер и след това се добавя пудрата захар. Накрая добавете лимоновия сок и разбийте още 15-20 минути на водна баня.
Разбъркването става на кратки периоди с лъжица или миксер. Използвах както лъжица, така и миксер според нуждите, тъй като сместа се сгъстява и залепва по съда. Пуснете меденките на 2-3 дози в сместа и ги намажете от всички страни.
Отстранете излишното с пръст или лъжица и ги оставете да изсъхнат върху хартия за печене или целофан. Работете бързо, докато сместа е гореща. Сместа е гъста, така че не очаквайте гладка глазура, а по-скоро с вид на домашно приготвено.
След като изсъхнат от едната страна ги обърнете, за да изсъхнат от другата.
Глазурата е малко трудоемка за приготвяне и всъщност тя отнема време и повече внимание, но искрено ви препоръчвам да ги опитате поне веднъж. Вярвам, че изобщо няма да ви оставят безразлични!
Да ви е сладко!