2 Декември 2014
17878
Снимков материал: pixabay.com
Мандарините са вкусни и освежаващи цитрусови плодове, които са богати на много полезни хранителни вещества. Те допринасят за здравето на всички части в организма - от клетките на ДНК до тези, изграждащи костите и сърцето.
Тези плодове са сравними с портокалите, но съдържат дори по-голямо количествовитамин А и желязо и малко по-малко витамин C.
Мандарините са с богато съдържание на съединения, познати като флавоноиди. За тях е известно, че предотвратяват растежа на концерогенните клетки и спират пролиферацията на туморите .
Флавоноидите са онези антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали - нестабилни молекули, причиняващи заболявания. Тези антиоксиданти имат още и потенциал за предотвратяване на сърдечни заболявания. Флавоноидите могат да подобрят и кръвообращението в коронарните артерии, като по този начин се предотвратява образуването на кръвни съсиреци, както и окисляването на „лошия“ холестерол - рисков фактор за много опасни сърдечни заболявания.
Една средно голяма мандарина съдържа 23,5 мг витамин C - антиоксидант, който също е изключително полезен в борбата срещу уврежданията, причинени от свободните радикали.
Този витамин също така е и от основно значение за синтеза на колаген, който помага за оздравяването на рани, а също така е много важен и за кости, сухожилия, кръвоносни съдове. Витамин C помага и за усвояването на желязо от храната.
Същото количество от цитрусовия плод съдържа 599 международни единици витамин А - група ретиониди, които се свързват с функционирането на имунитета, зрението, репродуктивното здраве и комуникацията между клетките.
Мандарините са с богато съдържание на съединения, познати като флавоноиди. За тях е известно, че предотвратяват растежа на концерогенните клетки и спират пролиферацията на туморите .
Флавоноидите са онези антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали - нестабилни молекули, причиняващи заболявания. Тези антиоксиданти имат още и потенциал за предотвратяване на сърдечни заболявания. Флавоноидите могат да подобрят и кръвообращението в коронарните артерии, като по този начин се предотвратява образуването на кръвни съсиреци, както и окисляването на „лошия“ холестерол - рисков фактор за много опасни сърдечни заболявания.
Една средно голяма мандарина съдържа 23,5 мг витамин C - антиоксидант, който също е изключително полезен в борбата срещу уврежданията, причинени от свободните радикали.
Този витамин също така е и от основно значение за синтеза на колаген, който помага за оздравяването на рани, а също така е много важен и за кости, сухожилия, кръвоносни съдове. Витамин C помага и за усвояването на желязо от храната.
Същото количество от цитрусовия плод съдържа 599 международни единици витамин А - група ретиониди, които се свързват с функционирането на имунитета, зрението, репродуктивното здраве и комуникацията между клетките.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари