За месото:
500 гр. мляно месо /телешко/
1 малка глава лук
3-4 скилидки чесън
1 яйце
1 с.л. галета /по желание/
1/4 чаена лъжичка лют червен пипер
1 ч.л. мащерка
1/2 ч.л. кимион
сол и черен пипер на вкус
За тиквичките:
3-4 средни тиквички
2 с.л. зехтин
сол
Освен това:
2 с.л. масло/олио
100 гр. настърган кашкавал / Гауда или моцарела
1. Подгответе месото:
В купа сложете мляното месо. Настържете лука и чесъна, добавете яйцето, галетата, сол, черен пипер, лютия пипер, мащерката и кимиона. Объркайте всичко добре с ръце, докато се смесят съставките.
В добре загрят тиган запечете малко от месото и опитайте на вкус. Ако е необходимо, подправете. След това пъхнете месото в хладилника за половин час.
2. Измийте и подсушете тиквичките. Нарежете ги на кръгчета с еднаква дебелина и правилна форма.
Сложете ги в купа и подправете със сол.
3. Подредете шишчетата: сложете за всяко три топки от месото /като малки кюфтенца/ и 4 кръгчета тиквичка, като ги редувате. Набодете ги на шиша, като леко оваляте, за да се оформят и слепят добре.
4. Нарежете парчета алуминиево фолио, след което ги намажете леко с олио. Сложете във всяко парче фолио едно шишче, затворете фолиото и след това ги изпечете в предварително загрята фурна на 180-200 градуса 30-40 мин.
5. След това отворете фолиото и поръсете с настърган кашкавал или гауда. Допечете за още 10 минути.
6. Поднесете ги със сос пожелание или с гарнитура от варени зеленчуци или картофено пюре.