500 мл хладка вода
1 чаена лъжичка сол
850 гр. брашно
700 гр. телешко мляно месо
2 глави кромид лук
4 пълни супени лъжици мас или масло
100 мл олио
1 супена лъжица суха подправка (Вегета)
½ чаена лъжичка черен пипер
За заливката:
500 мл кисело мляко
1 скилидка чесън (или по-малко, на вкус)
1. В 750 гр. брашно добавете солта, разбъркайте леко с ръка, след което налейте водата и омесете на ръка. Омесете гладко тесто. Необходимо е тестото да бъде добре измесено.
2. Разделете тестото на 5 равни части, така че всяка да е с тегло около 250 грама. Топките покрийте с найлон и кърпа и оставете да престоят така около 30-60 минути, в зависимост от топлината на помещението (но в никакъв случай по-малко от 30 минути).
3. През това време нарежете лука, добавете каймата, сухата подправка и пипера, и объркайте с ръка.
4. Разтопете маслото с олиото на силен огън. Когато заври, дръпнете от огъня. Трябва да заври, за да могат двата вида мазнини да се смесят.
5. Щом тестото почине, всяка топка отделно разточете на кора с диаметър около 20 см и я намажете с 2-3 супени лъжици от разтопената мазнина.
6. Подредете корите една върху друга, както са предварително намазани.
7. Поставете една кора, намажете с мазнина, след това отгоре поставете друга кора, намажете и нея, и така до петата кора, която не трябва да се маже.
8. Отгоре поръсете с брашно, поставете върху масата памучен чаршаф, след това поръсете и него с малко брашно. Ако работите директно на масата, без покривка, тогава поръсете малко повече брашно, за да не залепва кората.
9. Разточете с точилка на колкото се може по-тънка кора, а след това продължете да разтегляте с ръце, докато кората стане почти с размера на масата.
10. Щом разтеглите кората, отрежете краищата, което висят извън масата, а също и по-дебелите краища.
11. На ръба на кората поставете по цяла дължина 1/5 от плънката и леко напръскайте с мазнината.
12. Навийте кората около месото, така че да го покрие, след което отрежете, така че да получите тънко и дълго руло.
13. Повторете по същия начин с останалото тесто и плънка.
14. След това всяко руло нарежете на мантии (парченца) с дължина от 3-4 см.
15. Намажете тавата (35 см) с олио, след това подредете вътре парченцата в кръг. Намажете ги отгоре с останалата част от мазнината.
15. Докато подреждате мантиите, включете фурната да се загрее на 250 градуса.
16. Сложете ги да се пекат, докато се зачервят.
17. Нарежете чесъна на ситно и го смесете с киселото мляко. Когато мантиите са изпечени и още топли, залейте ги с тази смес и оставете още 10 минути, покрити с друга тава, за да попият заливката.