Мариновам краставици за зимата -Оказват се хрупкави, кисело-солени, точно каквито ги харесвам

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Мариновам краставици за зимата -Оказват се хрупкави, кисело-солени, точно каквито ги харесвам
Мариновам краставици за зимата -Оказват се хрупкави, кисело-солени, точно каквито ги харесвам
23730
Мариновам краставици за зимата -Оказват се хрупкави, кисело-солени, точно каквито ги харесвам
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Днес мариновам краставици за зимата. Този процес отнема три дни, но рецептата е много проста и не изисква много усилия.

За мариноване избирам краставици със среден размер, твърди. 

Краставиците се измиват и накисват в студена вода за няколко часа, но не повече от 4 часа. Винаги отрязвам върховете на консервирани краставици или квас. Въпреки че краставиците могат да се ферментират цели.

Имам 2,5 кг краставици. За това количество взимам 10-12 черешови листа, глава чесън, 2-3 листа хрян, корен от хрян, чадъри от копър, копър.

Ще ферментирам краставици в голям емайлиран тиган от 6 литра. Приготвям саламура. В друг тиган налейте 3 литра студена вода. Имам чешмяна вода, защитена. Ако е възможно, използвайте изворна вода.

За всеки литър вода измерете 80 грама сол. Разсолът трябва да е силен и доста солен.

На дъното на емайлираната тава сложете два листа хрян, така че листата да покрият дъното на тигана; част от копър с чадъри, черешови листа, чесън, които за повече аромат се разрязват наполовина.

Слагам част от краставици в тиган с първия слой. След това върху краставиците отново сложете листа от хрян, череши, копър, чесън. В зависимост от размера на краставиците се оказва, като правило, 2-3 слоя.

Пълня краставици с приготвената саламура. Саламурата трябва напълно да покрие краставиците. Ако нямате достатъчно саламура, гответе още и добавете към краставиците.

Покривам съда с краставици с капак и го оставям на закрито за един ден. Съдя от собствен опит - идеалната температура за ферментация на краставици трябва да бъде 25-28 градуса. При тази температура краставиците се нуждаят от 3 дни, за да ферментират добре.

Ден по -късно проверявам как протича процесът на ферментация на краставици и дали водата покрива напълно краставиците. Още на първия ден саламурата трябва да е леко мътна и на повърхността да се образува пяна. Това означава, че процесът на ферментация върви добре. На втория ден проверяваме и краставиците.

След три дни процесът на ферментация ще спре. Саламурата ще остане малко мътна, няма да има пяна. Краставиците ще променят цвета си от зелен на маслинен и върху тях ще се появи бяла плака.

Сега извадете краставиците от саламурата и ги прехвърлете в друг съд. Изваждам и изхвърлям всички зеленчуци от саламурата. Вече не ни трябва. Измивам краставици със студена вода, отмивам бяла плака от тях.

Приготвям нови пресни билки и подправки. Взимам 5-6 скилидки чесън, пресни листа от хрян, пресен копър и чадъри. Справям се с тях по следния начин: довеждам водата до кипене и слагам билките във вряща вода за 5-10 минути. Тази процедура ще помогне да се отървете от микроорганизмите, които причиняват ферментация.

Взимам два двулитрови буркана, измивам ги и слагам приготвените зеленчуци и чесън на дъното. Слагам краставиците в буркани.

Измервам студена вода в буркани, изсипвам я в тенджера и оставям да заври. Не добавям сол на този етап.

Когато водата заври, изсипете бурканите до върха и навийте капаците. Обръщам бурканите, увивам ги и ги оставям да изстинат напълно.

Известно време саламурата в бурканите ще бъде мътна След месец саламурата ще избледнее и върху краставиците може да се появи бяла плака. Това обикновено се дължи на качеството на солта.

Съхранявам буркани с кисели краставички в апартамента. Отваряме първите буркани през ноември. Краставиците се получават като истински бъчви. Те са много вкусни, хрупкави, солени и кисели, които трябва да са кисели краставички.

Опитайте да ферментирате краставици, поне за тест. 

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft