за маринатата:
750 мл червено вино
2 моркова
1 голяма глава лук, нарязана на ситно
3 скилидки чесън
1 с. л. сушени манатарки
1 щипка мащерка
1 дафинов лист
1 ч. л. смлян черен пипер
за пилето:
1 петел или голямо пиле, нарязано на порции
100 г краве масло
2 с. л. олио
1 с. л. брашно
за гарнитурата:
500 г гъби
200 г бекон, нарязан на кубчета
200 г дребен лук, обелен
1 скилидка чесън, нарязан на ситно
магданоз, нарязан на ситно
1 щипка захар
сол на вкус
черен пипер на вкус
От предната вечер се смесват всички продукти за маринатата и месото се слага да престои в нея 12 часа в хладилника.
Месото се подсушава, зеленчуците и маринатата се запазват.
Загряват се половината от маслото и олиото и в тях се запържва месото от всички страни. Прибавят се зеленчуците от маринатата и се разбъркват на огъня около 5 мин. Слага се брашното и се разбърква още 5 мин. Налива се течността на маринатата и щом всичко заври, ястието се покрива с капак и се слага в загрята на 200°С фурна за 1,5-2 часа.
През това време се приготвя гарнитура. В останалата загрята мазнина се слага беконът и лукчетата. След 3-4 мин. се прибавя захарта, сол и пипер на вкус и 1-2 с.л. вода. След като се изпари водата, се добавят гъбите и се разбъркват 4-5 мин.
Когато петелът е готов, към соса се прибавят чесънът и магданозът.
Ястието се сервира с гарнитурата и сварена паста или картофи.