за 1 буркан от 800 мл:
бамя - около 350-400 гр., (най-добре по-дребна, свежо-зелена)
60-80 г. оцет
1 равна супена лъжица сол
2 равни супени лъжици захар (или 1 с.л., тогава не сладни)
няколко зърна черен пипер
няколко скилидки чесън
няколко стръка целина или магданоз
аспирин (натриев бензоат) - по 1 на буркан
Оцетът, солта, захарта и други подправки (ако използвате такива) се поставят на дъното на буркана. Той се накланя леко и в него се нареждат бамите, като ги уплътнявате добре с притискане. Между тях може да се поставят още скилидки чесън, а най-отгоре се поставят зелените листа - целина, магданоз. Накрая се добавя аспиринът (или натриевият бензоат) да се прибави. Бурканите се запечатват с метален капак и поставят на сянка; обръщат се два пъти на ден, или само разклаща буркана. След 5-6 дни туршията е готова. Ако са за зимнина се прибират на студено място.