Доматите по тази лесна рецепта за зимата са плътни, сочни и много ароматни, и можете да използвате саламурата за готвене на зелева супа и зеленчукови супи. Мариновани домати в захар - на пръв поглед ще ви се стори необичайно, но стават много по-вкусни от пресните.
Мариновани домати в захар за зимата
Продукти:
домати - 7,5 - 8,5 кг
люти чушки - 1-2 бр.
сол - 350 гр.
вода - 5 л
червени чушки - 1 брой
чесън - 10 - 15 скилидки
захар - 5 супени лъжици
корен от хрян - 1 бр.
листа от касис, малини, череши - 1 връзка
след като сместа е ферментирала, 1 супена лъжица горчица на прах
Приготвяне:
Измийте доматите в няколко води или под течаща вода, оставете водата да се отцеди.
Разредете солта в 5 литра вода, разбъркайте, за да се разтвори солта.
В кофа или друг съд сложете листата от малина, череша, касис, корена от хрян (измит и обелен), лютите пиперки, чесъна. Поставете доматите до половината от капацитета на съда, сложете отново люти чушки, скилидки чесън, червена чушка, листа от малина, касис, хрян и напълнете догоре с останалите домати.
Отгоре покрийте с подправки и листа, чесън и корен от хрян, люти чушки и обикновена чушка. Покрийте доматите с листа от хрян. За 1 литър вода добавете по 1 супена лъжица захар - добавете ги в 5-те литра подсолена вода. Разбъркайте и изсипете саламурата в доматите.
Затворете ги с капак, но не херметически, и поставете съда на топло и тъмно място за 2 - 3 дни, докато ферментират.
След като сместа ферментира, разпределете в големи буркани и добавете 1 с.л. горчица на прах - насипете я отгоре над сместа, така че да предпази сместа от загниване. Отгоре покрийте с капак и съхранявайте на хладно място.