Донесох си рецептата за тези мариновани патладжани от Гърция преди няколко години. Винаги правя по много, за да има и за прясна консумация, и за затваряне в буркани.
Имат само един недостатък - може да се съхраняват само в хладилник или студена изба, тъй като маринатата съдържа карамфил, който пречи на ферментацията и в жегата може да се развалят.
Ето и как се приготвят мариновани патладжани по гръцки
Мариновани патладжани по гръцки
Продукти:
5 големи или 7 средни патладжана
10 скилидки чесън
За маринатата:
1/2 литър вода
5 дафинови листа
8 зърна черен пипер
80 мл оцет 9 %
4 зърна бахар
1 с.л. с връх каменна сол, нейодирана
4 цветчета карамфил
1 с.л. с качул мед
1 с.л. с връх захар
1 с.л. растително масло (за предпочитане зехтин)
Приготвяне:
Смесете всички съставки за маринатата в тенджера, сложете на огъня и изчакайте да заври. След това оставете течността да изстине.
Обелете патладжаните, нарежете ги на филии с дебелина около 8 милиметра, и посолете. Оставете ги настрана за 20 минути.
Нарежете чесъна на тънки филийки.
Изсипете сока, който патладжаните са отделили, и ги изстискайте с ръце. След това изпържете от едната и другата страна до готовност - трябва да добият ярко златист оттенък.
Охладете ги.
Сложете патладжаните в съд, като ги редувате с резенчета чесън. Излейте маринатата отгоре и поставете съда в хладилника поне за ден. Маринованите патладжани обаче придобиват изразен вкус за около 3-5 дни.