Ивановден е от цикъла януарски празници, с които отбелязваме началото на годината. Едно от най-популярните имена и неговите производни празнуват днес, на 7 януари, а традицията повелява на трапезата да поднесем в чест на имениците отбрани гозби.
По традиция днес трябва да се приготвят свински ребърца с кисело зеле , варено жито, ошав от сушени плодове, баница със сирене, луканка и кървавица.
Свинското месо присъства на трапезата за Ивановден, тъй като в миналото той е бил един от основните зимни продукти и много често се е консумирал до Великденския пост.
Мариновани ребърца по Ивановски
Продукти:
1 килограм свински ребра
500 милилитра прясно мляко
50 милилитра водка
1 чаена лъжица сол
3 щипки черен пипер
2 супени лъжици горчица
200 милилитра бяло вино
Приготвяне:
Първо измийте добре ребрата и ги подсушете. След това ги мариновайте във водката, горчицата и прясното мляко (смесени предварително) за поне час. После ги измийте и поръсете със солта и черния пипер. Накрая залейте с виното и печете за около 90 минути на 180 градуса.
Да ви е сладко!