1 кг свински гърди
Марината за гърдите:
1 с.л. мед
2 с.л. балсамов оцет
2 с.л. червено вино (ароматно)
1-2 с.л. олио
1/2 ч.л. чесън на прах, черен пипер, сол
1/2 ч.л. горчица
стръкче пресен розмарин
За гарнитурата:
1 кг картофи
2 с.л. олио
1 ч.л. сминдух, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.л. босилек, 1/2 ч.л. гранулиран чесън
За соса:
400 г стерилизирани домати
1 глава лук
1 прясна зелена люта чушка
2 дафинови листа, 1/2 ч.л. сол
4-5 с.л. олио
2 с.л. горчица
1 с.л. кафява захар
В голяма купа смесваме всички продукти за марината и оставяме месото в нея за 6-8 часа.
Сминдухът, чубрицата, босилекът, чесънът, солта и олиото се смесват в купа. Добре измитите картофи се нарязват на едри парчета (не се белят), потопяват се в получената смес и се подреждат в дълбока тава. Скарата на фурната се поставя върху тавата, месото се нарежда върху скарата. Пече се 20 минути в предварително загрята до 220 С фурна, след което температурата се намалява на 150-160 С и се пече 30 минути.
Лукът се нарязва, запържва се в сгорещено олио, след което се добавят дафиновите листа, захарта и горчицата. Когато горчицата се разтвори, се поставят доматите, чушката и солта. Оставя се на котлона да се сгъсти. След това се пасира до гладка смес.
По време на печене гърдите се заливат с остатъка от марината. След като са се пекли 30 минути на ниска температура, гърдите се изваждат, намазват се със соса и се връщат във фурната за още 15 минути. Общото време, необходимо за изпичането, е около 1 час.