Маринованите чушки са сред традиционните видове зимнина у нас. Днес ви предлагаме една по-различна и много вкусна рецепта - Мариновани чушки Ал денте - получава се наистина много голяма вкусотия, която ще е чудесното мезенце за сгряваща душата ракийка през зимата.
Мариновани чушки Ал денте
Продукти:
- 5 кг почистени от семките и дръжките чушки
- 150 г сол
- 200 г захар
- 500 мл 9% бял оцет
- 500 мл вода
- 2 глави чесън
- 3 супени лъжици сух магданоз
Приготвяне:
1. Измийте чушките и ги почистете от семките и дръжките, след което ги нарежете на едро. Поръсете ги със захар, сол, оцет и вода, покрийте ги и ги оставете да престоят 24 часа. През това време ги разбъркайте няколко пъти.
2. На следващия ден нарежете чесъна на ситно и го смесете с магданоза. Напълнете чисти буркани с чушките и добавете чесън и магданоз. Залейте с течността, в която са престояли, след което ги затворете с чисти капачки.
Снимка: youtube
3. Наредете бурканите в широка тенджера, застлана с кърпа на дъното, след което ги напълнете с вода до капаците. Бурканите не трябва да се допират. След като заври, намалете котлона и варете 15 минути. Оставете да изстинат във водата.
Снимка: youtube
От това количество излизат 9 буркана и винаги има достатъчно течност за пълненето им. Ако случайно останете без течност, долейте с предварително преварена вода. Готовите буркани се съхраняват на тъмно и сухо място.
Снимка: youtube
Да ви е сладко!